Hoe maak ik… Boekweit brood
Glutenvrij brood is soms lastig te vinden in de schappen. Vaak zitten er onnodig veel toevoegingen in en is het vrij prijzig. Je kan dan bijvoorbeeld een spinaziebrood of notenbrood maken maar dat voelt niet hetzelfde als een boterham. Dit boekweit brood maak je makkelijk zelf thuis en is een mooi alternatief tijdens een glutenvrije dag.
Dit brood heeft een stevige structuur en heeft een droog mond gevoel. Het is daarom lekker bij soep of een smeuïg beleg zoals humus. Het wordt heerlijk krokant als je het toast. Na 4/5 dagen is het nog steeds heerlijk op deze manier!
Het recept
Klik hier voor de video van het recept
Boekweit brood
Auteur: Nils de Waard
Ingrediënten
- 500 g boekweitmeel - ik gebruik deze
- 350 lauwwarm water
- 2 el olijfolie - ik gebruik deze
- 2 tl gedroogde gist
- 2 tl suiker
- 1 tl zout - ik gebruik deze
- 1 tl appelazijn
- 2 eieren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Pak 350ml lauw warm water en voeg de gist en suiker aan toe. Roer goed door en laat 10 minuten staan zodat de gist kan activeren.
- Kluts 2 eieren los in een kom samen met de olijfolie en roer goed door tot het helemaal gecombineerd is.
- Doe het boekweitmeel in een kom en maak een kuil in het midden. Voeg daar het zout, het eimengsel, azijn en het gistwater aan toe. Meng goed samen tot een stevig vloeibaar deeg.
- Vet een bakvorm in en voeg het deeg toe. Stop in een plastic zak en laat 1 tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.
- Bak het geheel in 30 minuten in de oven gaar. Serveer met smeuïg beleg of bij een lekkere soep.
Laat een reactie achter